Interviews

Δάνος Μικελλίδης: 36 χρόνια προσφοράς, η οποία συνεχίζεται…

by: Antreas17

0

Ο πρώην διαιτητής και νύν πρόεδρος του Συνδέσμου Δαιτητών ΠΟΕΛ, κ. Δάνος Μικελλίδης, υποδέχθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας, τον ρεπόρτερ της σελίδας μας Χρίστο Θεοχάρους, όπου συζήτησαν θέματα τα οποία αφορούν τον Σύνδεσμο.

Διαβάστε παρακάτω τα όσα είπε ο κ. Μικελλίδης στη συνέντευξη του.

Χ.Θ.- Αρχίζοντας τη συζήτηση μας κ. Δάνο θέλω να σας ευχαριστήσω που με δεχθήκατε εδώ για να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη.

Δ.Μ.- Χαρά μου Χρίστο, σε καλωσορίζω και ελπίζω να σε καλύψω πλήρως σε ότι χρειαστείς απαντήσεις.

Χ.Θ.- Ας ξεκινήσουμε με λίγα πράγματα για εσάς. Υπηρξατε ποτέ ποδοσφαιριστής; Σε ποιες ομάδες αγωνιστήκατε;

Δ.Μ.- Ναί υπήρξα, αν θυμάμαι σωστά έπαιξα ποδόσφαιρο για περίπου δέκα χρόνια.Λόγω της καταγωγής μου απο τον Στρόβολο, αγωνίστηκα στον Παρνασσό Στροβόλου αλλά και τον Κεραυνό όσον αφορά το Αγροτικό ποδόσφαιρο.Επίσης αγωνίστηκα και σε δύο ομάδες οι οποίες ανήκαν σε Πρωταθλήματα της ΚΟΠ. Παρόλαυτά σε μεταγενέστερο στάδιο αγωνίστηκα για λίγα χρόνια και στο ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα με τις ομάδες των Δικηγόρων αλλά και των Αρχιτεκτόνων.

Χ.Θ.- Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την διαιτησία,και από ποια ηλικία αρχίσατε να ασχολείστε με την διαιτησία;

Δ.Μ.- Η αλήθεια είναι ότι απο μικρός λάτρευα τον αθλητισμό και δεν ασχολήθηκα ποτέ μου με οτιδήποτε άλλο πέραν του αθλητισμού. Για να σου δώσω να καταλάβεις, ακόμη και σήμερα προπονούμαι επι καθημερινής βάσεως για να διατηρούμαι σε φόρμα. Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο όμως υπερίσχυσε των υπολοίπων αθλημάτων και έτσι πήρα την απόφαση να ακολουθήσω τον δρόμο του διαιτητή. Η πρώτη μου επαφή με τη διαιτησία έγινε σε ηλικία 30 ετών όπου και άρχισα να παρακολουθώ τα προαπαιτούμενα μαθήματα για διατησία τα οποία γίνονταν απο την ΚΟΠ. Μάλιστα παρακολουθώ διαρκώς σεμινάρια της ΚΟΠ και όχι μόνο.

Χ.Θ.- Στην καριέρα σας ως διαιτητής ασχοληθήκατε εξ αρχής με τη διαιτησία στην ομοσπονδία της ΠΟΕΛ ή έχετε σφυρίξει αγώνες και εκτός της ομοσπονδίας;

Δ.Μ.- Όχι, αρχικά με το πέρας της εκπαίδευσης μου, άρχισα να σφυρίζω αγώνες της ΚΟΠ για αρκετά χρόνια και έπειτα απο κουβέντες φίλων έμαθα για την Ομοσπονδία της ΠΟΕΛ και το πόσο οργανωμένη ήταν, έτσι εξαιτίας και της παρότρυνσης απο φίλους αλλά και απο της θετικές εντυπώσεις που είχα για την ΠΟΕΛ άρχισα να διαιτητέυω παράλληλα αγώνες και του αγροτικού ποδοσφαίρου.

Χ.Θ.- Ποιό ήταν το κορυφαίο σκαλί σας ώς διαιτητής, μέχρι ποιά κατηγορία σφυρίξατε αγώνες;

Δ.Μ.- Έφτασα μέχρι και την Β΄ Κατηγορία της ΚΟΠ, πράγμα το οποίο με τιμά ιδιαίτερα και μου έδωσε πολλά εφόδια και γνώσεις για το μέλλον που ακολούθησε.

Χ.Θ.- Ποιος διαιτητής ήταν το πρότυπο σας;

Δ.Μ.- Λίγο πριν κάνω τα πρώτα μου βήματα στον χώρο της διαιτησίας, θυμάμε υπήρχε ένας πολύ καλός Κύπριος διαιτητής ο οποίος μάλιστα ήταν και διεθνής, ο μακαρίτης ο Ερμής Ρέιρες. Αυτός ήταν και το πρότυπο μου ώς διαιτητής.

Χ.Θ.- Ποιος Κύπριος διαιτητής πιστεύετε ότι ήταν/ είναι ο κορυφαίος, και ποιος ξένος;

Δ.Μ.- Θεωρώ ώς έναν απο τους κορυφαίους Κύπριους διατητές, τον κ. Κώστα Καπιτανή ο οποίος ήταν και διεθνής. Απο τους ξένους διαιτητές, πιστεύω πως ήταν ο Ιταλός, PierluigiColina.

Χ.Θ.- Λοιπόν κ. Δάνο πάμε στα του Συνδέσμου. Πόσα χρόνια υπηρεσίας έχετε στον σύνδεσμο διαιτητών της ΠΟΕΛ;

Δ.Μ.- Με την αλλαγή του χρόνου σε λίγες μέρες, φτάνω τα 36 χρόνια υπηρεσίας στον Σύνδεσμο. Επίσης για αρκετά χρόνια είμαι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΣΤΟΚ.

Χ.Θ.- Πότε εμπλακήκατε στα διοικητικά του Συνδέσμου;

Δ.Μ.- Απο το 1990 μέχρι και σήμερα, είμαι στα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδέσμου, αλλάζοντας πόστα και υπευθηνότητες.

Χ.Θ.- Πότε αναλάβατε την Προεδρία στο Δ.Σ.;

Δ.Μ.- Μετά απο κάποιες ανακατατάξεις που προηγήθηκαν στον Σύνδεσμο και αρκετές αποχωρήσεις διαιτητών και μελών, το 2010 στην τότε Γενική Συνέλευση ψηφίστηκα να αναλάβω τον Σύνδεσμο. Απο την αρχή στόχος μου αλλά και των υπόλοιπων μελών που πλαισίωναν το Δ.Σ., ήταν να δημιουργηθεί κάτι οργανωμένο, πειθαρχημένο και όμορφο. Έτσι λοιπόν ξεκινώντας απο το μηδέν αρχίσαμε να ψάχνουμε για διαιτητές οι οποίοι θα πληρούσαν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο δυναμικό των διαιτητών του Συνδέσμου. Με την ένταξη τους παρακολουθούσαν και εκπαιδευτικά σεμινάρια διαιτησίας. Επίσης απο τότε μέχρι σήμερα εφαρμόζεται η ίδια μέθοδος για την επιλογή και ένταξη ενός διαιτητή στον Σύνδεσμο.

Χ.Θ.- Αναφερθήκατε σε κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρεί ένας διατητής για να ενταχθεί στον δυναμικό σας, ποιά είναι αυτά;

Δ.Μ.- Αρχικά ένας διαιτητής για να μπορεί να σφυρίξει αγώνα της Ομοσπονδίας πρέπει πρώτα να εγγραφεί και ώς μέλος του Συνδέσμου. Λίγο πρίν όμως θα περάσει απο συνέντευξη η οποία και θα κρίνει την καταλληλότητα του ως διαιτητή. Κύριο κριτήριο για την ένταξη τους είναι ο χαρακτήρας τους, διότι έμεις θέλουμε πάνω απ΄όλα να είμαστε πειθαρχημένοι και σωστοί προς όλους τους εμπλεκόμενους. Επίσης στις συνεντεύξεις, τους δίνονται κατευθυντήριες γραμμές απο εμάς και πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να τις τηρούν λέξη προς λέξη. Μάλιστα όταν ένας διαιτητής είναι νεοφερμένος, πηγαίνω εγώ προσωπικά ώς παρατηρητής για να σιγουρευτώ για την ποιότητα τους και τονμ χαρακτήρα τους. Παλαιότερα όταν ήμουν ακόμη ενεργός, κανόνιζα να είμαι ένας εκ των επόπτων του αγώνα.

Χ.Θ.- Εκτός απο κριτήρια ένταξης, και αφού ενταχθεί κάποιος διαιτητής στο δυναμικό σας, υπάρχει κάτι άλλο σε μεταγενέστερο στάδιο;  Ίσως κάποια αξιολόγηση των επιδόσεων τους;

Δ.Μ.- Βεβαίως και υπάρχει! Όλοι οι διαιτητές αξιολογούνται. Επίσης βαθμολογούνται αναλόγως της επίδοσης τους, πράγμα το οποίο και καθορίζει την κατηγοριοποίηση τους.

Χ.Θ.- Πως κατηγοριοποιείτε τους διαιτητές;

Δ.Μ.- Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι Διαιτητές Α΄Κατηγορίας, η δεύτερη οι Βοηθοί Διαιτητές Α΄Κατηγορίας. Η τρίτη και η τέταρτη αφορούν την Β΄Κατηγορία και είναι χωρισμένοι με τον ίδιο τρόπο όπως και στην Α΄Κατηγορία.

Χ.Θ.- Κλείνοντας, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Δ.Μ.- Ναι θα ήθελα να πώ ότι μέσα απο τον χώρο αυτό έχω κάνει αρκετές φιλίες και κάποιες απο αυτές κιόλας είναι και αρκετά δυνατές. ;Eκανα αρκετές γνωριμίες με πολύ κόσμο, μέσα απο τα γήπεδα και τους αγώνες που ενεπλάκην.

Επίσης θα θέλαμε ώς Σύνδεσμος Διαιτητών ΠΟΕΛ, να καλωσορίσουμε το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας και να τους εκφράσουμε τη σιγουριά μας πως θα πετύχουν κάθε στόχο τους γιατί είναι γεμάτοι με όρεξη και ενέργεια για δουλειά. Τόσο ο Πρόεδρος της ΠΟΕΛ όσο και τα μέλη της, είμαστε σίγουροι ότι θα σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων και θα καταφέρουν πολλά πράγματα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μικελλίδη για την φιλοξενία στο γραφείο του, αλλά και για την όμορφη και εποικοδομητική συζήτηση που εξελίχθηκε. Επίσης ευχόμαστεκαλήσυνέχεια στον Σύνδεσμο Διαιτητών ΠΟΕΛ, αλλά και στον ίδιο προσωπικά.

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin