Highlights

Έρχεται το 52ο Φεστιβάλ Τσακκιστής Ελιάς της ANAΓΕΝΝΗΣΗΣ Τσερίου !

by: poH7el9e

0

Αυτή την Παρασκεύη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, η μακροβιότερη πολιτιστική εκδήλωση στο Τσέρι επιστρέφει  και φιλοδοξεί να προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία στους επισκέπτες.

Το 52ο Φεστιβάλ Τσακκιστής Ελιάς της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Τσερίου, που διοργανώνεται από το 1969, ανοίγει τις πύλες του στις 22 Σεπτεμβρίου η ώρα 20:00 στην Κεντρική Πλατεία του δήμου (δίπλα από την παλιά εκκλησία των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας). Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνήσουν στο 99888887 για κρατήσεις

 Τα τελευταία χρόνια ανέλαβε τα ηνία η νέα γενιά, θέτοντας ως στόχο τη διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση του θεσμού. Ως εκ τούτου, με τη βοήθεια και του Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου Λευκωσίας-Κερύνειας του Υπουργείου Γεωργίας, στο χώρο θα έχουμε καρπούς από τα διάφορα είδη ελιάς που καλλιεργούνται στην Κύπρο, περίπου 15 στον αριθμό, ενώ θα υπάρχει και ενημερωτικό υλικό για την καλλιέργεια της ελιάς και τα παράγωγά της.

Επίσης, θα πωλείται τσακκιστή ελιά και λάδι, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν στο σπίτι. Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ στηρίζεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Δήμο Τσερίου και τοπικές επιχειρήσεις. Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας και αγάπης προς το θεσμό αυτό από φίλους και μέλη του σωματείου.

Γιατί «τσακκιστή» ελιά και γιατί στο Τσέρι;

Παρά το γεγονός ότι σήμερα το Τσέρι τείνει να εξελιχθεί σε αστική περιοχή, παραδοσιακά οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη γεωργοκτηνοτροφία και ο δήμος σήμερα είναι καλά γνωστός για την παραγωγή ελιών και λαδιού. Μάλιστα, για την ελιά του το Τσέρι εντάχθηκε το 2019 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ο λόγος που το φεστιβάλ φέρει την ονομασία «Τσακκιστή Ελιά» είναι προφανής. Επειδή αυτή την περίοδο ξεκινά η συγκομιδή της πράσινης ελιάς, η οποία κατά κύριο λόγο γίνεται τσακκιστή.

Πληροφορίες και κρατήσεις…

Η είσοδος στο χώρο είναι δωρεάν, όπως κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι επισκέπτες καλούνται να κρατήσουν τραπέζι προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις και να απολαύσουν το φαγητό και τα ποτά που θα προσφέρονται στο χώρο.

Φυσικά από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείψει η ζωντανή μουσική με λαϊκά τραγούδια.

Για πληροφορίες και κρατήσεις το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 99888887, ή στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook: «Αναγέννηση Τσερίου» (με ελληνικούς χαρακτήρες).

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Επαρχιακού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας και βουλευτή Κερύνειας, Χρίστου Χριστόφια.

Demos

Layout

Boxed
Wide

Background Image

Color Skin